2024 március 19 - kedd

2.4.1.11.22. Kísérletek a vízbontással

Attila a vízbontással kísérletezett. Az eredményeit írja le a következő sorokban.

Ebben a kísérletben egy 55 * 100 * 2 mm-es saválló lemez látható, és egy másik házilag olvasztott ólom-cink lemez. Az arányokat sajnos nem mértem meg, de lehetséges, hogy sima ólom lemezzel is működik.

IM000391 2.4.1.11.22. Kísérletek a vízbontással

1. ábra. Az összeszerelt lemezek

A rögzítéseket felkarikázott bicikli belsőből vágtam. A távolság a lemezek között is a gumi vastagsága, kb. 1,5 mm.

IM000390 2.4.1.11.22. Kísérletek a vízbontással

2. ábra. A lemezek szétszedett állapotban pár órás működés után

A kék edényben 3 liter víz van, 1 kávéskanálnyi házi sót oldottam fel – szódabikarbóna híján, de ez a lényegen nem változtat, a hatásfok ugyanolyan.

IM000394 2.4.1.11.22. Kísérletek a vízbontással

3. ábra. Az elektrolízisre előkészített edények

Az átlátszó edényt, ami egy literes, ráhelyeztem a vízre, az elektrolizáló fölé, és egy vékony műanyag csővel kiszívtam a levegőt. Ezzel vákuumot idéztem elő, talán ez is besegít az elektrolízis hatásfokának növelésében. Az áramforrás, mint latszik, egy aksi 12 V 75 Ah-ás. Sajnos a felvett energiát nem tudtam lemérni, az ampermérőm beadta a kulcsot.

IM000393 2.4.1.11.22. Kísérletek a vízbontással

4. ábra. Vízbontás közben

A huzalok sem voltak egyformák, az egyik 2,5 mm-es, a másik 1,5 mm-es volt. Ami meglepő, hogy egyik sem melegedett. Ha mindkét lemez saválló lett volna, már füstölt volna az egész egy perc után. A videón látható, hogy kb. 4 perc alatt menyi vizet szorít ki az edényből. Szerintem ez a hatásfok nem semmi, képzeljük el, hogy több ilyen cellával menyi gázt nyerhetünk.

A videó megtekintéséhez kattints

1. videó. 1,3 MB 03:22 perc

Hozzászólok!

A weblap további használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás