2024 április 25 - csütörtök

2.4.5.2. Fogyasztók

	

Mielőtt azon kezdenénk el gondolkodni, hogy hogyan állíthatjuk elő az ingyenenergiát, tisztában kell lennünk a házunkban lévő fogyasztók energiaszükségletével. Minden átlagos háztartásban van hűtőszekrény, mosógép, sajnos van TV is, néhol nem is egy, használunk vasalót, hajszárítót, elektromos tűzhelyet, mikrohullámú sütőt, vannak izzólámpák, sőt már szinte minden háztarásban van számítógép is.

Nagyon fontos, hogy gondosan számoljuk ki a szükséges energiafogyasztást. Arra is ügyeljünk, hogy a fogyasztást a minimálisra csökkentsük.

Tájékoztató adatok

A következő táblázat abban segít, hogy ki tudd számolni a háztartásodban lévő elektromos fogyasztók teljesítményszükségletét. Ehhez tudnod kell, hogy az egyes fogyasztóknak mekkora a teljesítményfelvétele, melyet wattokban mérünk. Ezeket az adatokat a készülék hátoldalán megtalálhatod, vagy ha ott nem, akkor a gépkönyvben, esetleg a gyártó vagy forgalmazó tud erről felvilágosítást adni.

Pár nappal ezelőtt elmentem egy nagy áruházba, ahol végignéztem az összes elektromos berendezés teljesítményszükségletét és az ott szerzett adatok alapján összeállítottam egy táblázatot, melyben az adott berendezések minimális, maximális és átlagos fogyasztását láthatod. Ezek nem egy adott készülék értékei, hanem a forgalomban lévő egyes készülékek értékei. Például a vasalónál megadott 250 Watt minimális fogyasztás egy adott vasaló névleges fogyasztása (pl. HD1301 típusú hordozható vasaló), míg a maximálisan megadott 2400 Wattos fogyasztásnak egy másik vasalótípus (pl. GC 4238 ) felel meg. Az átlagérték sem ezeknek a matematikai középértéke, hanem a legtöbb vasalónak ennyi a fogyasztása. Ezek csak tájékoztató jellegű adatok, ezért mindenképpen ajánlom, hogy Te a saját háztartásodban lévő fogyasztók adataival dolgozzál.

A villanytűzhelynél azt a teljesítményt szokták a gyártók feltűntetni, amit az az összes főzőlap és a sütő bekapcsolásakor vesz fel. Mint látod, ennek a berendezésnek a legnagyobb a fogyasztása. A mindennapi életben azonban ritkán szokott előfordulni, hogy mind a négy főzőlap és a sütő egyszerre üzemel (ha csak nem lakodalom van), ezért számold úgy, hogy mondjuk egy főzőlap 1000 Wattot, a sütő pedig 2000 Wattot fogyaszt. A villanytűzhely után egyenként fel van tűntetve a főzőlap és a sütő is, úgyhogy inkább ezek használatát javaslom a számításoknál. Amikor a saját táblázataidat szerkeszted, akkor javaslom, hogy minden egyes főzőlapot külön tűntessél fel, például Főzőlap1 és Főzőlap2 néven és mindegyikhez adjál egy adott üzemidőt. Elvileg az egyik főzőlapot többet használod, mint a másikat, ezért ezek az idők különbözőek lehetnek.

A lámpák tervezésekor érdemes kis fogyasztású izzókat használni, melyek 80%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett 70%-kal több fényt adnak. Ezért látod a táblázatban a 20 Wattot átlagos értéknek feltűntetve. Javaslom, hogy a főzőlapokhoz hasonlóan minden helyiség izzóit külön sorold fel, például Kisszoba_csillár, Kisszoba_asztali, Konyhai_lámpa, Fürdőszoba_lápmpa stb. és mindegyikhez írd oda a rájuk jellemző teljesítmény és üzemidő értékeket. Ezáltal jóval pontosabb értékeket kapsz.

A számítógépnél a monitor és a gép összesített teljesítményfelvételével számoljál, mivel azok egy időben működnek. A nyomtatót, szkennert stb. viszont külön tűntesd fel. A hordozható számítógépek teljesítményigénye 40-70 Watt körül van, az asztali számítógépek pedig átlagosan 125 wattot fogyasztanak.

Berendezés Fogyasztás
Üzemóra/hét
Minimális Átlagos Maximális
 Hűtőszekrény
40 Watt
80 Watt
125 Watt
168 óra/hét
 Fagyasztóláda
40 Watt
80 Watt
125 Watt
168 óra/hét
 Villanytűzhely
1000 Watt
6500 Watt
7100 Watt
21 óra/hét
 Főzőlap
1000 Watt
1000 Watt
1500 Watt
28 óra/hét
 Sütő
2000 Watt
2000 Watt
2500 Watt
7 óra/hét
 Mikrosütő
700 Watt
800 Watt
900 Watt
3 óra/hét
 Teafőző
900 Watt
2200 Watt
2400 Watt
1 óra/hét
 Kenyérpirító
1400 Watt
800 Watt
600 Watt
1 óra/hét
 Turmixgép
190 Watt
300 Watt
400 Watt
1 óra/hét
 Mosógép
690 Watt
900 Watt
1200 Watt
2 óra/hét
 Mosogatógép
800 Watt
1000 Watt
1240 Watt
7 óra/hét
 Vasaló
250 Watt
1900 Watt
2400 Watt
2 óra/hét
 Hajszárító
1100 Watt
1800 Watt
2000 Watt
1 óra/hét
 Porszívó
1400 Watt
1800 Watt
2000 Watt
1 óra/hét
 Számítógép
40 Watt
125 Watt
200 Watt
28 óra/hét
 TV készülék
50 Watt
80 Watt
100 Watt
28 óra/hét
 Izzólámpa
20 Watt
20 Watt
100 Watt
35 óra/hét

1.Táblázat. Tájékoztató adatok néhány fogyasztóról

A háztartásod fogyasztóinak teljesítményszükséglete

A következő listát Te magad szerkesztheted meg. Nézz körül a háztartásodban és írd össze, milyen elektromos fogyasztókkal rendelkezel, mennyi a névleges teljesítményszükségletük és azt is írd le, hogy hetente hány órát üzemelnek. Új berendezést a táblázat alatt lévő “Új fogyasztót adok a listához” nevű nyomógombra kattintva adhatsz a listához (mely egyetlen sort se tartalmaz még, ha most először látogattál el erre az oldalra). Arra is lehetőséged van, hogy a berendezés neve mellett lévő kérdőjelrekerdojel 2.4.5.2. Fogyasztók menve a megjelenő listából kiválasszál egy fogyasztót, aminek az adatai automatikusan beíródnak az adott sorba, de később ezeket az adatokat is bármikor megváltoztathatod. Ha pedig az adott fogyasztót ki akarod törölni a listából, akkor a sor végén lévő “Törlés”-re kattintva ezt is megteheted. A táblázatba beírt adatokat a számítógéped eltárolja, így a következő látogatásodkor nem kell azokat újból beírnod.

Fontos, hogy gondosan elemezd a háztartásod energiaszükségletét, mivel a következő oldalakon az itt kapott számítási eredményekkel fogunk tovább számolni.

Ha az adott berendezés teljesítményfelvétele wattokban van megadva, akkor nincs más teendőd, mint beírni az értékét a táblázatba. Ha viszont például kWh/24 órában adták meg (mint ahogy a hűtőszekrényeknél és fagyasztóládáknál szokták), esetleg kWh/mosásban (mint ahogy a mosógépeknél és a mosogatógépeknél szokás), akkor ezt át kell számolnod wattokba. A kWh/24 órát 24-gyel elosztva és ezerrel beszorozva alakíthatjuk át wattokba. Ha például 0,94 kWh/24 óra van feltűntetve a hűtőszekrényen, akkor a névleges fogyasztása ( 0,94 / 24 ) * 1000 = 39,16 Watt. Ezt kerekítsük 40 wattra. A mosógépek programjai általában félóra és 2 óra között változnak, ezért ott a teljesítményfelvételt csak szorozzuk be ezerrel. Ha tehát egy mosogatógépen a feltűntetett teljesítmény 1,05 kWh/mosás és mondjuk naponta egyszer használod a mosogatógépet, akkor a Fogyasztás mezőbe 1,05 * 1000 = 1050 Wattot, az Üzemóra/hét mezőbe pedig 7 óra/hetet írjál.

Berendezés Fogyasztás
Üzemóra/hét
Heti fogyasztás
Törlés
Összesítés:  
0 Watt 
0 Wh/hét 

2.Táblázat. A háztartásod fogyasztói és azok energiaszükséglete

Amennyiben az általad bevitt adatok nem egyeznek meg nagyjából a tényleges fogyasztásoddal, vagyis azzal, amit a villanyórád, esetleg a villanyszámlád mutat, akkor változtasd meg az adatokat, próbáld megtalálni a valóságos fogyasztást. Javaslom, hogy elsősorban ne a fogyasztók teljesítményeit változtasd meg, hiszen azokat a berendezésekről olvastad le, hanem a heti üzemórákat nézd át és azokkal játsszál.

Figyelj arra, hogy mi Wh-ban számoltunk, a számládon vagy villanyórádon viszont kWh van írva, tehát az ott kapott értékeket még ezerrel be kell szoroznod ahhoz, hogy a 2.Táblázatban használt Wh értékeket kapjad. Arra is figyelj, hogy Te a heti fogyasztást számoltad ki, a számládon viszont havi vagy esetleg háromhavi értékek vannak feltüntetve, így a számlád értékeit annyival kell elosztanod, ahány hétre szól a számlád (tehát havi számlánál például néggyel kell osztanod).

A 2.Táblázatban kapott fogyasztás összesített értéke egy átlagos háztartásban elérheti a 10000-15000 Wattot is. A házak elektromos ellátását védő biztosítékok viszont csak 15-25 A-esek, azaz az egyidejűleg felhasználható energia teljesítménye maximum 25 A * 220 V = 5500 Watt. Hogy ez a biztosíték mégsem kapcsolja le a fogyasztókat normál használat esetén, annak az az oka, hogy nem használjuk egyszerre az összes fogyasztónkat. A következő részben azt vizsgáljuk meg, hogy mennyi energiát kell tudnia a rendszerünknek biztosítania a csúcsidőkben.

Energiafogyasztás a csúcsidőkben

A valóságban úgy kell megtervezni a háztartásod energiaellátását, hogy a csúcsidőben felhasznált teljesítményt le tudja adni. Három különböző csúcsidő van egy átlagos háztartásban: reggeli, esti és hétvégi. Mind a három esetre számold ki az energiafogyasztásodat, majd a legnagyobbat vesszük alapul a későbbiekben. Gondolj arra is, hogy az egyszerűbb és olcsóbb kialakítás érdekében különböző fogyasztókat egymás után is használhatsz, például először felmelegíted a teavizet, utána a mikrosütőben az ételt, majd a hajszárítót, mosogatógépet használod. Ha azonban úgy gondolod, hogy egyszerre akarsz használni minden fogyasztót, azt is megteheted, de akkor a rendszered feleslegesen túl lesz méretezve. Gondolj bele: az energiaellátó rendszerednek olyannak kell lennie, hogy a csúcsidőben is el tudja látni energiával a fogyasztóidat. De ez a csúcs mondjuk naponta egy-két óráig tart, a fennmaradó időben azonban ennek a töredékére van csak szükséged. A berendezés neve mellett látható kis négyszögre kattintva kijelölheted azokat a fogyasztókat, amiket nem akarsz egy időben használni. Ezáltal az inverter és az akkumulátorok kisebb teljesítményűek lehetnek, ami jelentősen olcsóbbá teszi (100000 Ft-okban értsd) az energiaellátó rendszeredet, bár az összesített energiafogyasztás, amit Wh-ban mérünk nem változik. Az összesítésnél így kétféle fogyasztást kapsz: az egyik érték azt mutatja, mekkora az a maximális fogyasztás, amit a fogyasztók nem egyidejű használatával érsz el, a másik (zárójelben lévő) pedig a teljes fogyasztást mutatja, amikor minden felsorolt berendezést egy időben használsz. Játsszál el a lehetőségekkel, mindent kipróbálhatsz és válaszd ki az igényeidnek legjobban megfelelő megoldást.

Az itt következő táblázatokban az üzemidőt percekben add meg, ellentétben a 2.Táblázattal, ahol órákban számoltunk. Ha a csúcsidőben is működik a hűtőszekrény és/vagy a fagyasztóláda (és ez nagyon valószínű), akkor ott a csúcsidő teljes tartományában számolj. Ha például a reggeli csúcsidő egy óra, akkor 60 percet írjál a hűtőszekrénynek, de a teafőzőnek csak 2-3 percet, attól függően, mennyi ideig használod azt ténylegesen.

Reggeli csúcsfogyasztás

Gondold át, hogy reggel milyen elektromos berendezéseket használsz: mikrosütőt, teafőzőt, kávéfőzőt, hajszárítót, főzőlapot, esetleg sütőt, a téli napokon világítást is stb.

Berendezés Fogyasztás Üzemidő Csúcsfogyasztás
Törlés
Összesítés:  
0 Watt 
0 Wh 

3.Táblázat. A háztartásod reggeli csúcsfogyasztása

Esti csúcsfogyasztás

Most pedig gondold át, hogy este milyen elektromos berendezéseket használsz: mikrosütőt, teafőzőt, kávéfőzőt, hajszárítót, főzőlapot, esetleg sütőt, számítógépet, TV-t, a téli napokon világítást is stb.

Berendezés Fogyasztás Üzemidő Csúcsfogyasztás
Törlés
Összesítés:  
0 Watt 
0 Wh 

4.Táblázat. A háztartásod esti csúcsfogyasztása

Hétvégi csúcsfogyasztás

Végül gondold át, hogy a hétvégén, főleg szombaton milyen elektromos berendezéseket használsz: mikrosütőt, teafőzőt, kávéfőzőt, hajszárítót, főzőlapot, sütőt, porszívót, számítógépet, TV-t, a téli napokon világítást is, esetleg fűnyírót, villanyfúrót stb.

Berendezés Fogyasztás Üzemidő Csúcsfogyasztás
Törlés
Összesítés:  
0 Watt 
0 Wh 

5.Táblázat. A háztartásod hétvégi csúcsfogyasztása

Indítási teljesítményszükséglet

A hűtőszekrények energiafogyasztásánál a következő dologra kell figyelnünk: a régebbi hűtőszekrények a motor indításakor jóval nagyobb áramot vesznek fel, mint a névleges értékük, legrosszabb esetben ez akár a névleges értéknek a tízszerese is lehet. A motorok esetében is számolnunk kell nagy indító áramokkal, ezért ha az inverter tervezésébe fogunk és annak a teljesítménye nem tudja biztosítani az indításhoz szükséges áramot, akkor a hűtőszekrény vagy motor akár be se fog indulni. Ha azonban modern hűtőszekrényed van, akkor az indítási plusz teljesítményszükséglettel nem kell számolnod. Az inverterekről a következő oldalon olvashatsz bővebben, itt azonban egy újabb táblázatot találsz, ahová beviheted azokat a készülékeket, melyek indítóárama jelentősen meghaladja a névleges áramfelvételt. Ha nincs ilyen készüléked, akkor ezt a táblázatot nyugodtan üresen is hagyhatod.

Berendezés Indítási Teljesítményfelvétel
Törlés
Összesítés: 
0 Watt 

6.Táblázat. A nagy áramfelvétellel induló berendezéseid listája

A fogyasztók teljesítményszükségletének kiszámítási módját innét vettem.

A következő oldalon az inverterekkel ismerkedhetsz meg részletesebben.

Hozzászólok!

A weblap további használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás