2024 május 20 - hétfő

2.4.4.6. Interjú Peter Stevens-szel

Ezen az oldalon Peter Stevens-szel készült interjút olvashatjátok, amit Ferenc fordított magyarra.

Bevezető

A következő egy bemutatója Peter Stevens interjújának, ami 2006. április 23-án készült. A következőkben a cellaépítők számára fontos részletekkel foglalkozunk. Ez NEM egy teljes leírás a cella elkészítéséhez és használatához. A megértéshez szükség van korábbi ismeretekre. A leggyorsabb mód ezek megszerzésére ennek a dokumentumnak a tanulmányozása: "The Experimenters Guide to the Joe Cell" (a későbbiekben "Kalauz"). Ez a doksi hangsúlyoz bizonyos részeket a Kalauzból, illetve hozzáad és módosít egyes pontokat. Az olvasónak még szüksége van a cella rajzok másolatára, ahogy megtalálhatóak a Yahoo JoeCell2 nevű csoportjában a "Cell Design" szekcióban.

Elektromosság

A cella elektromos működésének megértéséhez kicsit másképp kell gondolnunk az elektromosságra.

Az iskolában megtanultuk, hogy az áramforrás negatív és pozitív pólusa semmilyen elektromosságot nem szolgáltat egy nyitott áramkörben és a töltés csak a két pólust összekötő vezetőn mozoghat. A cella tanulmányozása azonban ahhoz a felismeréshez vezet, hogy a fenti állítások hiányosak. A negatív pólus akkor is aktív, ha vezetőhöz van kötve, de az nincs semmilyen kapcsolatban a pozitív sarokkal. Ez valószínűleg igaz a pozitív pólusra is, de a cella szempontjából ez nem számít. A továbbiakban a szigorúan csak a negatív sarok által kiváltott reakciók okozóját "negatív elektromosságnak" hívjuk.

Az elektromosság alkalmazása

Van egy fontos szabály, ami a cellával való munkában újra és újra előjön. Mikor a vizet fel akarod tölteni, először a negatív sarkot kötjük rá, aztán a pozitívot (ekkor folyik az áram), majd elsőnek a pozitívot vesszük le, hogy újra elérjük a negatív elektromosságot, és ezután (néha) lecsatlakoztatjuk a negatívot is. Ezt a "negatív először és utoljára szabálynak" hívjuk. Kérlek jegyezd meg, hogy az első és a harmadik lépés után várj egy kicsi ideig. Amikor a negatívot rákötöd, hagyj egy kis időt a pozitív rákötéséig, illetve a pozitív leválasztása után is várj picit. Ugyanis közben történik valami.

Ehhez a folyamathoz kötődik az elektromosság alkalmazásának két alapelve a cella használatakor. Az első az, hogy a számunkra fontos energia negatív töltésű, ezért a pozitívhoz vonzódik. Emiatt negatívot kötünk oda, ahonnan az energiát el szeretnénk vonni, a pozitívot pedig oda, ahova át szeretnénk irányítani.

De ez csak a dolgok kezdete. A pozitívot ugyanis hamar le kell vennünk, mert a második alapelv az, hogy az energia EGYÁLTALÁN NEM KEDVELI a pozitív elektromosságot. Ezért a pozitív sarok részvételét igyekszünk minimalizálni a folyamat alatt. A megfelelő időzítések sorra fognak kerülni.

Áramforrások

Egy 12 V feszültségű akkumulátor vagy egy töltő megfelel a célra. Végül is minden nem pulzáló egyenáramot szolgáltató áramforrás 12 V feszültséggel jó.

Mágnesesség

Nem annyira fontos, hogy a hengerek nagyon alacsony mágnesességgel bírjanak. Azonban a mágnesességnek van negatív hatása a cella jó működésére, ezért jó minőségű, alacsony széntartalmú acélt használjunk, ha az könnyen beszerezhető, de a mágneses hatásokon úrrá lehetünk a következők szerint:

 1. Rakd sorba a varratokat (feltételezve, hogy nem húzott csövet használsz). A varratok gyakran a legmágnesesebb részei a csőnek, ezért azzal, hogy sorba helyezed őket, csak egy szegmensed lesz a cellából, ami gátolhatja a hatásosságot. Miután sorba raktad őket, és olyan csöveid vagy varrataid vannak, amik gyaníthatóan csökkentik a cella teljesítményét a mágnesesség miatt, akkor az alábbi 3 lehetőséged van.
 2. A hengerek ütése és szikráztatása. Egy 12 V akkumulátor negatív pólusa keletre, pozitív pólusa nyugat felé irányuljon. A negatívot vezetékkel kössük a cső alapjának külsejére. Ezután üssük a hengert a varrata mentén egy kalapáccsal (ha nincs varrat, akkor hosszában). Ezt követően szikráztassuk a cső belsejét felül a pozitív pólussal. Majd levesszük a negatívot. A kalapácsütések szétszakítják az ionok elrendezését. Megjegyzés: lényeges, hogy szikráztasd a csövet, ha kifényezted őket.
 3. Csőforgatás. Fogd a hengert, ami a gondot okozhatja és forgasd 90 fokot az órajárással egyezően.
 4. Cső megfordítása. A hengerekben hosszanti irányban vannak elrendeződve a mágneses örvények. Az összes északi pólus (pozitív) legyen felül és a déli pólusok (negatívok) alul. A módszer a csövek tesztelésére ebben az esetben egy varázsvessző használata. Itt John Carter a szakértő, átfogó utasításai elérhetőek máshol. Walter Russelnek is nézz utána, ő elmagyarázza, mit ért "iker mezejű pólusok" (twin field poles) alatt.

Egy alternatív módja annak megállapításához, hogy melyik henger(eke)t kell megfordítani: állítsd az összes hengert a munkapadodra és told egymáshoz őket. Hagyd így egy percig, aztán rakd a kezed az egész hegyé. Hőt fogsz érezni azon hengerekben, amelyek ellentétesen állnak a többitől.

Hengerek tisztítása

Csakis elektromos módon tisztítsd a hengereket. Kémiai úton ne. A módszer: fordítsd meg az áramirányt minden egyes cső hosszának irányában a teljesen összerakott cellában.

Kezd a legkülső hengerrel.

 1. Kösd az áramforrás pozitív sarkát a cső belsejére legfelül, a negatívot pedig a cső alján kívülre kösd. Hagyd így egy percre.
 2. Kösd a negatívot belül felülre, a pozitívot alul kívülre. Egy percig hagyd így.
 3. Ismételd a fentieket.

Mikor ezzel végeztél a legkülső csövön, szépen befelé haladva vedd sorra az összes többit.

A víz tisztítása és töltése

Használhatsz csapvizet azzal a feltétellel, hogy megtisztítod a vízmű miatt belekerült vegyszerektől (timsó, klór, fluoridok stb.). A tisztításhoz használhatsz egy cellát.

Öntsd a csapvizet a cellába, majd vedd végig "Az elektromosság alkalmazása" részben leírt procedúrát.

Kösd a 12 voltos áramforrás negatívját 2-20 percre a cella belső csövére.

Ezután a pozitívot is a külső csőre 2-3 percre.

Vedd le a pozitívot és hagyd rajta még a negatívot egy órára.

Töltsd a vizet át egy üveg vagy műanyag edénybe.

24 óra múlva a vegyszerek szilárd formában kiválnak, és csapadékként az edény aljára és/vagy a víz tetejére gyűlnek össze. Távolítsd el a víz tetején lévő csapadékot, majd a tiszta vizet töltheted a cellába.

Használhatsz pulzáló egyenáramot ehhez a műveletsorhoz, de ennek kisebb a hatékonysága.

Végrehajthatod ugyanezt egy töltő kádban, így egyszerre nagyobb mennyiségű vízzel dolgozhatsz és nem kell ismételgetni a töltési procedúrát. A töltő tartályok esetében a kúpok, amiket a "Kísérletezők kalauza a Joe-cellához" műben láthatsz, a tejcsarnokban használt tejszeparátorokból származnak.

Elektrolitot hozzáadni nem érdemes.

A hengerek távtartói

Természetes gumi jó. A Buna-N O-ring anyag jó, de némelyikfajta ásványi alapú, vagy vastartalmú, ami beszínezi, vagy rövidre zárja a cellát.

Gumicső esetében úgy kell beállítani őket, hogy a cella belseje felé mutassanak felülnézetből. (Lásd az 1. ábrát.) Fontos ez az elrendezés a rövidzár elkerülése miatt.

JC1 2.4.4.6. Interjú Peter Stevens-szel

1. ábra. A távtartók elrendezése. Megjegyzés: néhány részletben a kép nincs összefüggésben a szöveggel.

Távtartó a hengerek alapjánál

Ez legyen alabástrom, vagy a műanyag konyhai vágódeszka anyaga is jó.

A cella kivitelezése

A következőkben határozott eltérések vannak a konstrukció terén a Kísérletezők Kalauzához képest. Bill rajzai, ahogy a JoeCell2 levlistán vannak, helyesek. Az itt lévő képekkel szemben a szöveg a mérvadó.

Ne használj 1 colos csövet középen katódként. Ennek oka, hogy nem hagy elég helyet az energiának a rezonanciához. Vezesd a negatív töltést a 2 colos cső külsejére az alábbi képeken látható középponti csavarral, ami a cső legaljába rögzül.

JC2 2.4.4.6. Interjú Peter Stevens-szel

2. ábra. A középponti csavar alulról

JC3 2.4.4.6. Interjú Peter Stevens-szel

3. ábra. A középponti csavar felülről. Figyeld meg a lyukakat, amelyek a víz áramlásához szükségesek.

Az olvasók felismerhetik, hogy ez a tanács ellentmondásban van a Kalauzhoz képest, ami azt írja, hogy a negatívot a belső cső belsejébe belepréselt csavarral csatlakoztassuk. Szintúgy ellentétes Joe felvételein tett kijelentésével, amelyek elérhetőek a JoeCellFreeEnergyDevice Yahoo levlistán.

A mi érvünk a következő: az energia a pozitív töltést keresi. Mi pedig a cella közepébe akarjuk az energiát gyűjteni. Azzal, hogy a cső külsejére helyezzük a negatívot, pozitív töltés kerül belülre, és az energia ide húzódik.

Hogy a víz áramolhasson a 2 colos belső csőben is, fúrj 3 lyukat a középponti csavar tetejébe.

Használhatsz lapos és kúpos tetőt is, de a kúpos drágább, így a lapost részesítjük előnyben.

A cella elhelyezése

Bárhol, ahol kényelmesen elfér. Lényeg: minden áram, üzemanyag, levegő, vagy akár víz átjárta vezetéktől legyen legalább 4 col távol.

A cella rögzítése

Egy erősen szorító kapocs megfelel, de NAGYON JÓL el kell szigetelni. A cella ugyanis könnyen rövidre záródik és mindezt észrevétlenül teszi. A megelőzéshez a cellát jól el kell szigetelni a szorító kapocstól és minden közeli fémtől. Jó szigetelés például 3 réteg zsákvászonnal bevonni a cellát. Még 3 fából készült tiplit helyezz egyenlően elosztva a cella köré, és így az egészet fogd be a kapocsba. A tiplik szerepe az, hogy légrést hagynak a cella és a kapocs között, ami még tovább csökkenti a zárlat valószínűségét.

Megjegyzés: a természetes gumi itt nem megfelelő.

A cella flesselése

Ez egy magától értetődő dolog a cella üzembe helyezése előtt. De elvégezhető a cella normalizálásához is, ha megszegnéd a negatív először és utoljára szabályt.

Kösd a negatív kábelt a cella aljára és szikráztasd meg a cella tetejét a pozitív csatlakozóval, négyszer.

A főtengely csigájának szikráztatása

Tehát készen van a cellád, jó víz van benne, rögzítve és szigetelve van, és az alumínium cső is áramtól mentes. A következő lépés a főtengely szikráztatása.

Itt a módszer: indítsd be a motort, majd csatlakoztasd a kocsi akkumulátorának negatívját a cellára. Ezután fogd a pozitív vezetéket és képezz ívet vele a csigához (a kiálló darab, ahol az időzítés látható) négyszer. Néhány szikrát villants az alumínium vezetőcsövön is 3-4 másodpercig. Ez a motort pozitívvá teszi és az energia oda fog mozogni, ott fog maradni. Ha ezt nem végzed el, akkor az energia eltávozik a földbe átugorva bármin, ami a motor közelében van, vagy elnyelődik/megállítódik tömítő hatására. Ez az átugrás és blokkolás láthatatlan, nem fogod tudni mi is történik. További kutatás szükséges ennek a jelenségnek a megértéséhez.

VIGYÁZZ! VESZÉLYES EZ A PROCEDÚRA! AMIKOR CSINÁLOD, TARTS TÁVOL MINDEN MOZGÓ RÉSZT, MINT AZ ÉKSZÍJ STB.

A vezető cső

Alumíniumból legyen (a réznek rossz töltése van). Tartsd legalább 4 col távolra minden elektromos szerkezettől a kocsiban, ahogy magát a cellát is. Tegyél egy illeszkedő műanyag csövet a vezető cső végére kb. 4 col hosszan.

A motor kondicionálását úgy kezdjük, hogy rögzítjük a vezető csőt a karburátor szívóportjára. Hagyj 3/4 col rést a vezető cső és a szívóport között, különben a cella hamar meghal. Ez jelenti a szikrarést a motorhoz. Ahogy Joe állítja, "A negatív Föld a Joe-cellán kívül és a cső mindketten pozitívan töltöttek, ezáltal potenciált hordoznak. A frekvenciák képesek áthatolni bármely acélon gyorsan és hatásosan".

Csatlakozás az áramvezető csőhöz és az időzítés hangolása

AAA Csatlakoztasd a vezető csövet a karburátor szívócsonkjához, ami a levegő betáplálás alatt van. Figyelj a 3/4 col (20 mm) szikraköz betartására!

Kösd a +12 V vezetéket a cella külsejére. Indítsd a motort, ezzel üzemanyag és energia kezd áramolni bele. Hagyd így futni 3 percig. Ha ez letelt vedd le a pozitívot a celláról és elektromosan csatlakoztasd egy hosszúnyelű csavarhúzóhoz. Képezz elektromos ívet a forgattyún csupán azzal, hogy megérinted a mozgó külső szélét. A szikráknak ugrálnia kell. 1 másodpercig csináld csak, ami egyenlő 4 szikrával. Tartsd a távolságot az ékszíjtól ez alatt. Állítsd le a motort. Húzd le a benzinvezetéket és tömd be egy megfelelő csavarral. Ha az üzemanyagpumpa elektromosan vezérelt, akkor azt le kell tiltani.

VIGYÁZZ! EZ A PROCEDÚRA VESZÉLYES! AMIKOR CSINÁLOD LEGYEN A KEZED ÉS A CSAVARHÚZÓ TÁVOL MINDEN MOZGÓ RÉSZTŐL, MINT AZ ÉKSZÍJ STB.

Megjegyzés 1 : CSAK A NEGATÍVOT HAGYD CSATLAKOZTATVA.

Megjegyzés 2 : Ne tegyél elektromos zárszelepet a benzincsőre.

Most lazítsd meg a csavart a gyújtáselosztón és rakj egy referencia jelölést a jelenlegi pozícióhoz, majd hozd előbbre az időzítést 10 fokkal. A motornak még mindig futnia kell, a karburátorban maradt üzemanyaggal. Most elkezd köhögni. Növeld 30 fokra az időzítés eltérését. Ez egyenlő 60 fokkal a forgattyún. Egy segítőtárs fordítsa el a kulcsot és pörgesse a motort. Ahogy a motor folytatja a köhögést, forgasd tovább a gyújtáselosztót, amíg a motor futása egyenletessé válik. Észre fogsz venni egy ziháló hangot, és a motor lassulni fog, majdnem megállni, majd újra gyorsul és lassul. Mintha hullámozna, lélegezne. Ne érintsd a cellát, ha már fut. Finomhangold az időzítést, majd kösd be a biztonsági öved.

BBB A következő lépés a vezető cső rögzítése egy csavarhoz (ezt vakfogantyúnak is hívják), ami a motor fejére van szerelve. Ez a csavar legyen a V völgyében egy V motor esetében. De a legtöbb esetben oda csatlakoztathatod, ahová csak tudod. A motornak jól kell így működnie, egy kicsi változtatással az időzítésen.

Fut a motor benzin nélkül!

[Megjegyzés: Joe többé nem rögzíti a vezető csövet a karburátorhoz, de mégis javasolt a motor szoktatásához így eljárni. Amint a motor jól működik a karburátoron keresztül, már lehet a motorba rögzített csavaron át is üzemeltetni.

Tippek és érdekességek

 1. Nagyfeszültségű távvezeték közelében a cella leáll. Ezt elkerülheted egy 1,5 V elem segítségével. A negatív a katódra, a pozitív, a tartályra legyen helyezve. Ez megadja és megtartja a víz potenciálját.
 2. "TIG weld" módszer nem oxidáló, hanem közömbös gázt használ a hegesztéshez.
 3. Ha fogy a cellából a víz, akkor az azért lehet, mert hogy a habot a motor beszívja (ez megtörténhet, míg a karburátorra van kötve a cella), vagy zárlatos a cella és gázt termel.
 4. A cellák gyakran megváltoztatják az időjárást, ha a szabadban töltöd és használod őket.
 5. Stabilitás. Az instabil cellák lyukas cellák. Nincs trükk, biztosítsd a cellád rések, és rövidzár ellen.
 6. Ha te görgeted magadnak a csövet, akkor csak a tetején, alul és középen hegeszd meg. A hegesztetlen élekről szökik a sok gáz és energia.
 7. A szennyet a cellában a túl sokáig rajtahagyott egyenáram okozza. Ez javítható a cella ellentétes töltésével. Ürítsd ki a cellát és töltsd fel jó vízzel. Először kösd a negatívot a cella külsejére és a pozitívot a középső csőre 3 perc hosszan. Majd cseréld vissza a vezetékeket egy percre. Ürítsd a tartályt és vele megy a szenny is.
 8. Szórakozhatsz azzal, hogy a kocsi nagyfeszültségű vezetékével szikráztatod a teszt cellát. Figyeld mi történik!
 9. Játszd el a cellád zenéjét és hangjegyeit. Olyan lehet, mint a fisz!
 10. Joe első átalakítása egy Rover 3500-V6 volt, aztán egy Leyland P76 1992.
 11. Joe el tudja indítani a cellát pusztán akaraterővel!
 12. Te is egy cella vagy. Elindíthatod önmagad!
 13. Mindenki úgy gondolja, tud javítani a cella konstrukción és kivitelezésen. Úgy tűnik, mindenki olyan akar lenni mint Frank és azt mondani, hogy "a magam módján csináltam". Ez a receptje egy rakás munkának és nagy eséllyel semmi eredménynek, de hé, jó móka!

Megjegyzések az olvasóhoz Adriántól

 1. Minden itt lévő információ forrása Peter Stevens. Az én szerepem e dokumentum előállításában a kérdések feltevése, válaszok rögzítése, az anyag rendezése és formázása volt. Néhány helyen az információ idézőjelben van szó szerint, mert nem teljesen értettem meg. Én NEM vagyok szakértő, kérlek ne kérdezz az írottakkal kapcsolatban. Ezer köszönet.
 2. A hivatkozás a Kalauzra az én ötletem volt. Az oka az, hogy ha egy kezdő cellázó olvassa a szöveget, megérthesse az itt mondottakat. Ez nem azt jelenti, hogy a Kalauz szerzője elfogadja az itt lévő információkat, és nem is azt, hogy Peter Stevens elfogadja a Kalauz állításait. Éles különbségek vannak, amelyek kutatás és vita tárgyát képezik. Jó érvek vannak amellett, hogy mindkét módszer működőképes, de a cellaépítőknek erősen ajánlott NEM ÖSSZEKEVERNI a két dokumentumban olvasottakat, amíg a kutatás nem hoz eredményt.

2006. Április 27.

Megjegyzés a fordítótól: Én sem vagyok szakértője a cellának, engem se tessék kérdésekkel zargatni! Köszönöm!

Hozzászólok!

A weblap további használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás