2024 június 23 - vasárnap

2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

Írta: Miklós Árpád

Árpád egy nagyon egyszerű Tesla tekercs elkészítését ismerteti a következő sorokban.

Üdv! Kedvet kaptál a kísérletezgetésre? Lázba hoz a magas feszültség? De az ismereteid túl csekélyek egy komoly Tesla-tekercs megépítéséhez? Fémkerítésetek van és utálod a szomszédokat? Felejtsd el az Interneten található egyszerű és könnyem megépíthető tekercsek terveit. Mutatok egy olyan ketyerét, ami még a fakanálnál is egyszerűbb. Ha már le tudod írni a nevedet visszafelé is, akkor ezt is meg fogod tudni építeni. Azért mint lelkes kísérletező figyelmeztetlek, hogy a Tesla-tekercs áram alatt is pont ugyan olyan, mint amikor nincs a hálózatra kötve, mindössze más a fogása. Tehát ha fényt bocsát ki és fura hangokat hallat, akkor nem ajánlatos örömünkben átölelni.

Tesla1 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

1. ábra. A kész Tesla tekercs

Néhány alapismeret a Tesla-tekercsről:

 • Magas frekvenciás magas feszültséget állít elő
 • A leadott teljesítménye megegyezik a felvett teljesítményével, tehát a magas feszültség az áram csökkenésével jár együtt
 • A legtöbb alkatrésze bekapcsolt állapotban életveszélyes
 • Ha a konyhában nem zárod el a gázt, a Tesla-tekercs képes akár egy komplett családi házat is a levegőbe repíteni
 • A szikrájával bármikor meggyújthatod a cigarettád
 • A leadott áram a magas frekvencia hatására nem hatol keresztül a testeden, hanem csak a bőröd felszínén fog haladni a földpontig
 • Soha ne nyald meg a tetejét, mert az rosszabb, mintha citromba harapnál

Mindezekből láthatod, hogy nem viccelek. Ezt az írást tényleg a lehető legáltalánosabban próbáltam megírni. Ezzel csak a benned lappangó kísérletezési vágyat akarom felébreszteni és táplálni. Na de akkor hagyjuk is az unalmas bevezető szöveget. És akkor ahogy a morbid sebészek is mondani szokták: Vágjunk bele!

Előkészületek:

A megépítése nem kerül sokba. De csak akkor, ha valahol van odahaza egy rossz kazettás rádiód és egy régi rossz TV-d. Ha nincs, akkor nézz szét egy roncstelepen. De minden alkatrész megvehető, szóval ez nem szab gátat a megépítéshez. Íme, a szükséges alkatrészlista:

 • Fojtótekercs – Ez az alkatrész nagy induktivitású. Általában neoncsövek működtetésére szolgál. Ára nem túl kedvező, de nem is megfizethetetlen. De már, mint említettem, neoncsövek foglalatában van ilyen, tehát ahol neon van ott fojtótekercs is van, és bármelyikből kiszerelhető. Tehát egy 40 W-os fojtótekercs kell, ami 230 V-os feszültségen működtethető.
 • Kondenzátor – Nagyon fontos és nehezen beszerezhető alkatrész. Na de hála az elektrotechnikának, egy kis matematikával és leleményességgel ez a probléma is megoldható. Nagyjából olyan 30 nF és 50 nF közötti kapacitást kell elérnünk, de én javaslom a 35 nF-ot. A lényeg, hogy jó nagy feszültséget kell elbírniuk a kondenzátoroknak, de erről még később lesz szó.
 • Egy üveg hideg sör – Ha nem fogyasztasz alkoholos italt, hatalmas hibát követsz el, de alternatívaként számításba jöhet bármilyen üdítő.
 • Vékony rézdrót – A Szekunder tekercsnek jó sok menetűnek kell lennie, ezért vékony részdrótot fogunk használni. Mégpedig nagyon vékonyat, hogy még egy bolha nyakán is nyakkendőt köthess belőle úgy, hogy stílusosan álljon. Egy 0.1 milliméteres átmérőjű már megfelel a célnak, de még a 0.25 is elmegy. Ilyen drótot általában bármelyik igényesebb elektronikai üzletben be lehet szerezi. Ja, és ne méterre vegyed, hanem kilóra. A tekercselés közben, úgy az 5. órahossza felé közelítve rájössz, hogy miért mondom ezt. És azt se felejtsd el, hogy lakkozott rézdrót kell!
 • Vastag rézdrót – A Primer tekercsnek kevés menetszámúnak kell lennie. És jó vastag rézdrót kell hozzá. Amúgy megteszi az alumínium is, de azt macerásabb forrasztani. Ehhez is könnyen hozzá lehet jutni, de csak jó vastag szigeteléssel megturbózva. Ez a szigetelés nem kell, de csak így kapható, mint erős áramú vezeték. Szóval szerezz egy 3 milliméter vastag rézdrótot és utána erőszakold le róla a szigetelést és valamivel lakkozd be.
 • Kerek műanyag lemez – Valahonnan szerezz egy műanyag, vagy fa alapanyagú kör alakú lemezt, ami nehezen sérül. Ezt a fantáziádra bízom, de ha véletlenül van otthon egy Artúr király és a kerek asztal lovagjai babakollekció, akkor maga a kerek asztal lapja pont jó lesz ide.
 • Egyenáramú motor – Egy kazettás rádió motorja éppen megfelel a célnak. Könnyű is hozzájutni és elég erős is. Ne is keress másikat! Szerezz be egy ilyet!
 • Műanyag cső – Erre fogjuk majd feltekercselni a Szekunder tekercset. Fontos, hogy cső legyen és, hogy műanyagból legyen. A színe nem befolyásolja a szikra méretét. Viszont a keresztmetszete annál inkább. A lefojókat pont ilyen csőből készítik, ami nekünk is kell, de ahelyett, hogy inkább kiásnál egy ilyet a földből, vegyél egyet. Nem drága és energiát takaríthatsz meg vele. A keresztmetszete legyen 80 milliméteres.
 • Életbiztosítás – Sose lehet tudni. Jó játék az elektrotechnika, főleg az erősáramú része. De veszélyesebb, mint újságot olvasni, vagy TV-t nézni.
 • Egyéb tartozékok – Mondjuk ilyen mint a vezeték, a fa állvány, fémlemez, szigetelőszalag, stb. Ezek a munka során fognak kelleni, de részletesebben majd a megépítésnél beszélek róla.

Rövid áttekintés:

Röviden belemászunk abba, hogy miként is fog működni ez a masina.

A fojtótekercs nagy induktivitását használjuk a nagy feszültség eléréséhez. Lesz egy szaggató mechanika, ami állandóan szaggatni fogja a tekercs áramkörét. Ezt a nagy feszültséget fogja a Tesla-tekercs többi része még jobban felerősíteni. Persze ettől ezt el lehet bonyolultabban is magyarázni, de ez nem egy komoly szerkezet. Ehhez elég ennyit tudni.

Íme az alap séma:

Tesla2 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

2. ábra. A kapcsolási rajz

Ettől többet azt hiszem kár is róla mondani. Építsük meg!

Összeszerelés:

Kezdésnek igyuk meg a behűtött sört, vagy üdítőt. A jó alaphangulat elengedhetetlen egy ilyen komoly munkához. Utána vegyünk egy mély lélegzetet és bánjuk meg bűneinket, mulasztásainkat. Majd fogjunk hozzá a megépítéshez.

Az, hogy milyen sorrendben építed meg, egyáltalán nem számít. Most elmondom az egyes részek felépítését, a többit a fantáziádra bízom. Az összekötésüket a fenti séma mutatja, tehát ezzel nem fogunk bővebben foglalkozni.

A kondenzátor

Mint már mondtam, elég macerás dolog pont ide való kondenzátorhoz hozzájutni.

Tesla3 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

3. ábra. A kondenzátor

De az meg megint csak körülményes, hogy te magad építs egyet. Inkább megoldjuk másként. A legnagyobb gond a kondenzátor feszültségével van. Itt a kondenzátornak legalább 4000 Voltot kell elbírnia. Ha viszont sorba kötünk több kondenzátort, akkor megoszlik rajtuk a feszültség és akkor már kisebb feszültségre gyártott kondenzátor is megteszi. Az egyetlen gond a sorba kötéssel, hogy így csökken a kapacitás. Vagyis a sorba kötött kondenzátorok össz kapacitása kisebb lesz, mint a bekötött legkisebb kapacitású kondenzátor kapacitása. Ez a képlet mutatja a sorba kötött kondenzátorok össz kapacitását:

Tesla4 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

Én két kondenzátort kötöttem sorba: 47000 pF, 2000-3500 V és 0,15 µF, 1500-2500 V.

A fojtótekercs

Ezzel nincs mit bajlódni. Csak be kell kötni az áramkörbe és kész. Ez menni fog szerintem.

Tesla5 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

4. ábra. A fojtótekercs

Primer tekercs

Keress egy nagyjából 4 centivel vastagabb csövet, mint amilyen vastagnak a szekunder tekercset szánod. Én ajánlom a 12 centimétert, és tekercseld fel rá a vastag rézdrótot. A menetek száma olyan 6 és 8 között a legjobb. Lehetőleg menetenként hagyj ki kb. 1 centiméter távolságot. Utána erősítsd fel valamilyen állványra. Ha nem akarsz azzal bajlódni, hogy négy fa, vagy műanyag rúdra felfűzöd, akkor old meg egyszerűbben. De azért ne csak a szentlélek tartsa össze. Legyen stabil és masszív!

Tesla6 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

5. ábra. A primer tekercs

Szekunder tekercs

Életed legunalmasabb órái lesznek ezek. Fel kell tekercselned a műanyag csőre a hajszál vékony részdrótot. Én majd 7 óra hosszát tekercseltem egyfolytában. És nem csak unalmas lesz feltekercselni, hanem még megtörténhet, hogy elszakad a finom rézdrót. Ilyenkor többnyire még a legnyugodtabb ember is olyan szavak használatára kényszerül, amiket ide inkább nem írok most le. Szóval legyél óvatos és érzéki a tekercsel szemben. Találékonyságodtól függően használhatsz egyszerűsítő megoldásokat is, de amit mindenképp ajánlok, hogy valamilyen ragasztóval ragaszd oda a drótot, mert könnyen leszaladhat, vagy összegabalyodhat és az újabb káromkodáshoz vezethet. A menetek száma nagyjából olyan 1500 kell, hogy legyen. Ez egy 80 milliméteres csőre tekercselt 0.1 milliméter vastag rézdrót esetében 376 métert jelent. A csövön pedig 15 centit foglal majd. Ezért jobb inkább a kicsit vastagabb drót. Mondjuk én a 0.2 milliméteres drótot ajánlom. A Szekunder tekercs két végén finoman le kell kaparni a lakkozást és valami komolyabb dróthoz odaforrasztani. De arra figyelj oda, hogy a drót nem bírja el a testsúlyod, de még csak a telefonodét se. Szóval a vastagabb drótot fixáld oda valahova és a vékony kis drótocskát fix ponthoz forraszd.

Tesla7 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

6. ábra. A szekunder tekercs

Szaggató mechanizmus

Ez végül is teljesen mindegy, hogy milyen. De ezzel állítod be a szikrák nagyságát. Szóval inkább használd az én megoldásom. A lentebbi vázlat elég közérthetően ábrázolja a szaggató felépítését. Ami kell hozzá: egy egyenáramú motor, valamilyen ütőképes tárcsa, négy szegecs, valami rugalmas fémlemez és egy egyszerű áttétel. A tárcsa lehetőleg legyen valami műanyag és erős lemezből, mert a szegecs könnyen széttörheti, ha mondjuk egy poháralátétből akarod megcsinálni. A tárcsa kerületét felosztod négy egyenlő részre, és lyukakat fúrsz a szegecseknek. Utána beleteszed a szegecseket, és óvatosan rákalapálod a végeit a másik oldalon, hogy azon könnyen tudjon majd a két fémlemez siklani. A tárcsára ráerősíted az áttétel nagyobbik kerekét. Vagyis mechanikai áttételt létesítesz majd a motor tengelye és a tárcsa tengelye között. A fémérintkezőket beállítod a tárcsa két oldalán, majd a motort is stabilizálod valahova. Nagyjából ennyi lenne összedobni egy ilyen szaggatót, de majd később elmondom, hogy ezzel hogyan állítod be a Tesla-tekercset.

Tesla8 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

7. ábra. A szaggató mechanizmus

Tesla9 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

8. ábra. A szaggató mechanizmus elvi rajza

Rézgolyó

Nem kell, hogy rézből legyen és az se fontos, hogy golyó formájú legyen. Ez csak esztétikai célokat szolgál. De ha valami hegyes tárgyat teszel a végére, akkor a szikrák messzebbre elérnek majd el és úgynevezett koronajelenséget produkál majd. Szerintem inkább valami hegyes tárgyat tegyél a tetejére, az izgalmasabb.

Tesla10 2.4.18.6.2. Miklós Árpád: Tesla-tekercs a semmiből

9. ábra. Rézgolyó

Beállítás:

Megépíteni nem olyan nagy dolog ezt a tekercset, de mi azt akarjuk, hogy szikrázzon is. Na ehhez kicsit babrálni kell vele. Ez a leírás nem tartalmaz számolásokat, vagy egyéb száraz dolgot. A számadatok nagy része kísérletezgetéssel lett bestimmelve. Na de miért is baj ez? Ezzel csak meg akarom veled szerettetni a kísérletezgetést. És mi más tehetné ezt az egész barkácsolást még érdekesebbé, mint az, hogy te nem csak legyártasz egy kész Tesla-tekercset előre kiszámolt és lejegyzett tervek alapján, hanem te magad kísérletezed ki, hogy hogyan működik a legjobban. Szóval a szikra nagysága csakis tőled függ. Na jó, azért ne várj csodákat. Ha hónapokig is bütykörészed se fog akkor szikrát vetni, hogy a szemközti ház ablakán is bekopogjon. Nagyjából olyan 10 centiméteres szikrára számíts. Legkönnyebben úgy állíthatod be, hogy egy fém rudat rögzítesz olyan 8-10 centiméterre a tekercs fejétől. A fémrúd egyik felét kösd a Szekunder és a Primer közös pontjára. Utána a villanymotort kell szépen beállítani. Vagyis a forgási sebességét. A tárcsa forgása fogja a szikrák folytonosságát és nagyságát befolyásolni. Szóval egy változtatható ellenállást kötsz a motorral sorba és feltekered a maximumra. Utána mondjuk egy 9 voltos táplálással bekapcsolod a motort. De soha ne a motort kapcsold be előbb és utána kösd rá a hálózatra a tekercset! Előbb legyen áram alatt az egész monstrum, és után babrálj a motorral. Ahogy az ellenállás értékét csökkented a motor annál gyorsabban forog majd és a szikra is változni fog. Addig állítgatod a motor fordulatszámát, amíg nem kapsz kielégítő eredményt. Utána lekapcsolod a hálózatról a tekercset és a motort még hagyod egy kicsit pörögni. Majd azt is leállítod. Ezek után akár le is mérheted az ellenállás nagyságát és ki is cserélheted egy statikus ellenállásra. De ez már a te dolgod. Most már van egy Tesla-tekercsed és azt csinálsz vele amit akarsz.

Ajánlott felhasználási területek:

Van pár állati trükk, amit ki kell próbálnod.

Az egyik a Jedi fazon. Fogj egy neoncsövet a kezedbe és közelítsd a tekercs felé. Ne érintsd hozzá! Csak legyen a kezedben és közel a tekercshez. Világítani fog a neon! Igaz, Lucas nem így oldotta meg a Csillagok Háborújában a fénykardot, de otthonra ez is megteszi.

Ezek után még klassz a riasztós csel. Csak vezesd a szikrát a szobád kilincsébe és figyeld a reakciókat! Nyugi, a szikra nem életveszélyes, csak éppenséggel kicsit kellemetlen érzést nyújt, ha beléd csap.

A jósnő trükk se rossz. Csak fogj meg egy villanyégőt a kezedben a búrájánál fogva és az alját érintsd oda a tekercs fejéhez. Ekkor szép lila szikrák fognak a körtén belül csapkodni.

Vagy ijessz rá a haverokra. Érintsd meg a Tesla-tekercs tetejét és játszd meg, hogy agyonütött az áram. És amikor ijedten odarohannak hozzád, hirtelen ugorj fel és nevess egy nagyot.

De számtalan dolog van, amire egy Tesla-tekercs jó. Szabadon kísérletezz és kezdj el komolyabban foglalkozni vele.

Jó kísérletezgetést kívánok!

Hozzászólok!

A weblap további használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás